Twitter Takip

15 Aralık 2013 Pazar

Satürn'ün halkalarının yaşı belli oldu

Gök bilimciler, Satürn'ün halkalarının yaşını belirlemeyi başardı. Cassini uzay aracının gönderdiği veriler, halkaların yaklaşık 4.4 milyar yıl önce oluştuğunu ortaya koydu.



Bilim insanları arasında ne zaman oluştuğu konusunda tartışmaya neden olan halkaların, Satürn'ün uydularıyla beraber daha yakın zamanlardan ortaya çıktığı düşünülüyordu.Amerikan Jeofizik Birliği'nin düzenlediği zirvede sunulan araştırma sonuçları, gaz devinin halkalarının uydularından önce var olduğunu savundu.Colorado Üniversitesi'nden Sascha Kemp, "Cassini verileri, halkaların yüz milyonlarca değil, milyarlarca yıl öncesine ait olduğunu gösterdi" ifadesini kullandı. Satürn'ün ana halka sistemi devasa boyutta olsa da, kozmik ölçüde sadece bir jilet kalınlığında.

Yaklaşık 280 bin kilometre genişliğindeki Satürn ana halka sistemi, dikey pozisyonda sadece 10 metre kalınlığında. Ağırlıklı olarak buz halini alan sudan oluşan halkalar, meteor yağmurlarının neden olduğu çok küçük boyutlarda meteroitler de içeriyor.Kempf ve meslektaşları, küçük parçacıkların halka sistemini ne sıklıkta ziyaret ettiğini tespit etmek için Cassini'nin Kozmik Toz Analiz cihazını kullanıyor.Araştırmalar, sistemi ziyaret eden parçacıkların şaşırtıcı derecede düşük olduğunu gösteriyor. Saniyede, gezegenden 5 ile 50 Satürn çapı kadar mesafeye düşen parçacık oranı 0.00000000000000000001 gram.Buradan yola çıkarak, gök bilimciler halka sisteminin oluşması için geken sürenin yaklaşık 4.4 milyar yıl olduğunu saptadı.

Kempf ve meslektaşları, Satürn'ün halkasına dahil olan parçacıkların Güneş Sistemi'nin çevresindeki birçok noktadan geldiğini belirtti.Neptün'ün ötesindeki Kuiper Kuşağı ve Güneş Sistemi'ne kuyrukluyıldızlar yollayan, buzul enkaz bölgesi Oort Bulutu da yer alıyor.Dünya'ya bir kalkan görevi gören Jüpiter, Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakın gezegenlerini meteor yağmurundan koruyan bir perde görevi görüyor...

3.2 milyar dolarlık bir proje olan Cassini, 1997 yılında ateşlendi ve 2004 yılında Satürn'ün yörüngesine ulaştı. Uzay aracı, 2017'ye kadar sürecek görevinde Satürn ve uydularını incelemeye devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: bilgiunitesi@gmail.com

Our Team Memebers